بهتر است دندانپزشک در تمام سالهای درآمدن و افتادن دندانهای شیری و درآمدن دندانهای دائمی بر رشد کودک نظارت داشته باشد. متخصص ارتودنسی نیز باید وضعیت دهان و دندانهای کودک را در بازه سنی 6 تا 10 سالگی بررسی کند، به ویژه اگر یکی از مراحل اصلی رشد دندانها به تاخیر افتاده باشد و دندانپزشک مشکلی مربوط به مرتب بودن دندانها را تشخیص داده باشد.
بهترین زمان برای انجام اکثر درمانهای ارتودنسی کودکان دورانی است که کودک هنوز در حال رشد است و دوران نوجوانی را پشت سر نگذاشته است. با این توصیف بهترین زمان برای ارتودنسی دختران و پسران به ترتیب بازه سنی 10 تا 13 و 11 تا 15 سالگی است. دکتر ارتودنسی میتواند در این دوران از قابلیتهای رشدی برای دستیابی به نتیجه ایدهآل بهره بگیرد و با سیم کشی دندانها طرح لبخند را اصلاح کند تا عملکرد فک بهبود یابد و لبخند و چهره کودک زیباتر از پیش شود.
دوران کودکی بهترین زمان برای اصلاح بعضی از مشکلات مربوط به مرتب بودن دندانها است. فاز نخست درمان بین 6 تا 10 سالگی یعنی هنگامی انجام میشود که هر دو گروه دندانهای شیری و دائمی در دهان بیمار وجود دارد. در این مرحله از وسیع کننده کام، سیم کشی جزیی دندانها یا هر دو استفاده میشود. مدت زمان درمان معمولاً 8 تا 12 ماه است. پس از آن باید تا زمان درآمدن بقیه دندانهای دائمی از ریتینر یا پلاک نگهدارنده استفاده شود.
فاز دوم درمان زمانی شروع میشود که تمام دندانهای دائمی درآمده باشد. سیمکشی کامل یا ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین) به مدت 18 تا 24 ماه انجام میشود. هدف مرحله دوم حداکثر ساختن عملکرد فک و دندانها و بهبود ظاهر بیمار است. باتوجه به اصلاحات انجام شده در مرحله نخست، مرحله دوم و سیم کشی کامل کوتاهتر خواهد بود.
چه مشکلاتی نیاز به درمان ارتودنسی در کودکان دارند؟
به هم فشردگی و نامرتبی متوسط تا شدید دندانها
اوربایت شدید
کراس بایت
دیپ بایت شدید
درآمدن دندانها در محل نامناسب
اختلال بایتی که به پوسیدگی/ ساییدگی دندانهای دائمی منجر شده باشد.
باریک بودن فک بالا
جلوبودن شدید دندانهای بالا
ضرورت درمانهای تهاجمیتر در آینده کاهش مییابد.
در سنین پایین بهتر میتوان رشد فک را هدایت کرد.
احتمال آسیب دیدن دندانهای جلو آمده پیشین کاهش مییابد.
در دوران کودکی میتوان هر گونه عادت مضر برای رشد دندانها، برای مثال مکیدن انگشت، را اصلاح کرد.
ارتودنسی کودکان فضا برای دندانهای دائمی ایجاد میکند.
ارتودنسی کودکان از آسیب دیدن دندانهای نامنظم پیشگیری میکند.
دلایل انجام درمان مرحله دوم ارتودنسی
حرکت دادن دندانهای دائمی به سمت موقعیت صحیح نهایی به منظور روی هم قرار گرفتن دندانها و مرتب شدن آنها
بهبود عملکرد دندانها و زیباتر شدن لبخند و چهره بیمار
افزایش اعتماد به نفس بیمار
ردیف و مرتب کردن دندانها به منظور آسانتر کردن مسواک زدن و تمیز کردن آنها. دندانهای صاف و مرتب کمتر در معرض خطر پوسیدگی و بیماری لثه هستند.
جلوگیری از مشکل دندان نهفته
از بین بردن ضرورت درمان ارتودنسی طولانیتر و پرهزینهتر در سالهای آتی
جلوگیری از آسیب دیدن سقف دهان (کام) و بافت نرم به دلیل جلو بودن دندانها
اصلاح و ترک عادتهای مضری مانند مکیدن انگشت شست یا دیگر انگشتان
رفع مشکلات مربوط به تنفس، گفتار، بلع یا غذا خوردن
ایجاد فضا برای دندانهای در حال درآمدن یا دندانهایی که در آینده درمیآیند.
هدایت تدریجی و ملایم فکها و دندانهای در حال درآمدن به سمت موقعیت صحیح
متخصصین ما بریسهای مختلفی را برای ارتودنسی کودکان پیشنهاد میدهند که پرکاربردترین آنها عبارتاند از:
ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال
ارتودنسی فلزی
ریتینر یا پلاک نگهدارنده
مدت زمان اصلاح طرح لبخند کودکان با سیم کشی تابعی از سه عامل اصلی زیر است:
ارتودنسی پیشگیری: درمان زودهنگام این امکان را برای متخصص ارتودنسی فراهم میکند تا به رشد فک نظارت داشته باشد و درمان ارتودنسی آتی را در صورت لزوم توصیه کند. مزایای
ارتودنسی در کودکان و ارتودنسی پیشگیری برای تمام کودکان لازم نیست و متخصص گاهی ترجیح میدهد که بیمار مدتی منتظر بماند.
مشکلاتی که باید اصلاح شوند: گستردگی درمان و پیچیدگی مشکلات مدت زمان درمان را تعیین میکند. واکنش تمام بیماران به درمان یکسان نیست. برخی بیماران ظرف 12 ماه به نتیجه دلخواه میرسند، حال آن که عدهای باید درمان را 24 ماه ادامه دهند. طول دوره درمان به سرعت واکنش نشان دادن بدن بیمار و گستردگی درمان لازم برای رسیدن به لبخندی زیبا و بینقص بستگی دارد.
همکاری کودک: تمایل کودک به استفاده از وسایل و دستگاههای ارتودنسی تاثیر مهمی در مدت زمان درمان دارد. مراقبت از سیم کشی و دستگاههای ارتودنسی نیز بسیار مهم است؛ اگر کودک همکاری لازم را داشته باشد، مدت زمان درمان کوتاهتر خواهد شد.
تفاوت اصلی ارتودنسی بزرگسالان با ارتودنسی کودکان و نوجوانان این است که استخوانهای فک بیماران جوانتر هنوز در حال رشد است؛ اما رشد استخوانها در بزرگسالان متوقف شده است و گاهی لازم است که جراحی ارتوگناتیک (جراحی فک) برای منظم کردن استخوانها انجام شود. دیگر تفاوتهای بین درمان این دو گروه سنی عبارت است از:
تحلیل استخوان یا لثه (بیماری لثه): بزرگسالان به دلیل ابتلا به بیماریهای پیشرفته لثه بیش از کودکان مستعد تحلیل لثه یا حتی تحلیل استخوان هستند. داشتن دندانهایی ردیف و مرتب احتمال ابتلا به بیماری لثه را کاهش میدهد.
دندان غائب یا ساییده شده: دندانها به مرور زمان ساییده میشود و در جهتهای مختلف حرکت میکند؛ این مشکلات را میتوان با ارتودنسی درمان کرد. یکی از پیآمدهای دندان غائب جابجا و کج شدن بقیه دندانها است که منجر به اختلال بایت و افزایش احتمال ابتلا به بیماری لثه میشود.
کامل نکردن درمان ارتودنسی در دوران نوجوانی: بسیاری از بزرگسالان در دوران کودکی یا نوجوانی تحت درمان ارتودنسی قرار گرفتهاند، اما درمان را به پایان نرساندهاند. حال در دوران بزرگسالی تصمیم میگیرند تا کار ناتمام را به فرجام برسانند و از داشتن لبخندی زیبا و سالم لذت ببرند که سالها در آرزوی آن بودهاند.
متخصصین ما به خوبی میدانند که نیازها و شرایط بزرگسالان و کودکان با هم متفاوت است و این دو گروه سنی به سطح متفاوتی از درمان و مراقبت نیاز دارند. متخصصین ما مناسبترین درمان را با توجه به شرایط توصیه میکنند و با برخوردی دوستانه و احترام آمیز در تمام مراحل درمان در کنار بیماران هستند.
011-32313066 // 011-32313064
info @ dr-behzadamiri.com
drbehzadamiriandi@gmail.com
بابل – خیابان مدرس، جنب بیمارستان بابل کلینیک ساختمان حمیدزاده ۲، طبقه ۲، واحد ۴